Möte i stallet om att köpa lagerbolag

Vi har ju tidigare berättat om ridläraren Emmy som inte bara är duktig på att lära ut ridning och hästskötsel. Hennes ekonomiska intresse visade sig vara av stort intresse för många i stallet och efter flera spontana samtal bestämde man sig för att hålla lite ekonomiska möten då och då för att hjälpa varandra.

Under ett sådant möte varnade Emmy hela gruppen för att köpa lagerbolag från oseriösa aktörer. Det var ett råd som kom i grevens tid då Bernt var på gång att skaffa bolag snabbt på detta vis och inte var helt säker på vilken bolagsservice han borde välja.

/maskrosor.jpg

Köpa lagerbolag på säkert vis

Det är ingen nyhet att det finns oseriösa aktörer på finansmarknaden. Men Emmy valde att ta upp det faktum att många ändå missar detta. Det kan vara svårt att tro att ett företag som framstår som seriöst faktiskt är ute efter att lura folk. Hemsidor kan ge ett intryck av att det rör sig om ett bra bolag då det i själva verket inte finns något verkligt bolag bakom sajten.

Emmy förklarade att det rör sig om bolag som till exempel köper ab för att avveckla. Men de avvecklar inte företagen. Efter att ha köpt bolagen så gör de rent i bolaget för att sedan sälja vidare. Du tror att du får köpa lagerbolag som aldrig har varit aktivt men istället rör det sig om ett bolag som nyligen var igång.

Riskerna med fusk med avveckling av bolag

Fusket med avveckling av bolag som istället blir till lagerbolag eller lagerbolag med historik som de också kallas för är problematiskt. Emmy förklarade att det här gör att personer som inte kan bli godkända av banken eller av Skatteverket för att få driva ab ändå kan göra detta via dessa fuskbolag.

Om du har sålt ett bolag för avveckling och själv är med i styrelsen för det tar du en stor risk. Det kan nämligen bli du som blir ansvarig för vidare problem med bolaget. Om det till exempel inte betalas skatter så når lagens långa arm dig till sist. Då blir du jätteförvånad eftersom du trodde att bolaget var likviderat.

Inte värt att köpa lagerbolag med historik

Bernt var särskilt intresserad av mötet med Emmy för han var på gång med att köpa lagerbolag. Han hade just funderat på det där med att köpa lagerbolag med historik. Bernt insåg inte hur detta skulle kunna vara en risk för honom.

Men Emmy förklarade att den som köper lagerbolag med historik också kan bli förvånad. Det kan till exempel finnas skulder som inte betalts. Det här kan ju bli mycket dyrt för den som köper bolaget. Då är det mycket bättre att köpa ett äkta lagerbolag som aldrig har varit verksamt tidigare.

Emmys tre tips för att undvika fusklagerbolag

Emmy gav tre tips som avslutning på ekonomimötet i stallet:

  1. Köp inte lagerbolag när företaget som säljer det tycks ta för lätt på kontroll av att du faktiskt klarar av detta. Säger de att dina skulder inte är ett problem så är det konstigt.
  2. Sälj inte bolag för avveckling utan att först undersöka att det är en seriös aktör som köper.
  3. Kontrollera att bolaget som du säljer bolag till eller köper lagerbolag från existerar på riktigt. Helst ska det gå att besöka bolaget på ett kontor.

Mycket kan man lära sig i stallet och intresset för ekonomi har ökat sedan de små mötena i samband med ridlektioner har kommit igång. Emmy tycker att det är roligt att fungera både som ridlärare och ekonomilärare. Hon tar inte ens betalt för sina tips och råd.

Gruppen funderar till och med på att göra något större av detta. Men Emmy har sagt att hon inte är ute efter att börja som kursledare i ekonomi. Att kunna hjälpa kompisarna i stallet med rätt tänk för att driva företag är något hon gärna gör på ett spontant sätt. Nästa möte har dock planerats in och det ska handla om att tjäna pengar på rid-intresset…

5 Dec 2021