Säker transport med hästar

Hästar är en stor passion för tusentals svenskar som varje år lägger ner mycket kärlek och hårt arbete på att träna, tävla och ha roligt tillsammans med sina fyrbenta vänner. Oavsett vart i landet du bor så vet du som är aktiv inom hästvärlden att transporter är en oundviklig del av vardagen med hästar. Det spelar ingen roll om det handlar om att flytta ett djur tillbaka från sommarbetet hem till stallet, köra till tävlingar eller uppsöka djursjukhus, det är alltid otroligt viktigt att veta hur man går tillväga för att arrangera en säker transport varje gång. Lär dig därför om hur dessa resor kan fungera smidigare för både hästar och människor

Säker transport för alla

Målet är alltid att transporten ska fungera smidigt för både hästen och de som transporterar den samt att andra på vägarna inte störs eller hindras. Det finns utbilningar och kurser kring säker transport som är riktad till människor som arbetar kring eller ofta befinner sig på vägar i situationer som ställer ännu högre krav på säkerhetstänkt än vanlig bilkörning. Detta kan vara en god idé för dig som vet att du kommer ha ett stort behov av transporter i framtiden. Men även om du inte går en kurs så har du en skyldighet att lära dig de regler du måste följa på svenska vägar. Transport av hästar måste följa en hel del riktlinjer kring exempelvis storleken på utrymmet och transporttid, så ta dig tiden att lära dig kring detta innan du ger dig ut på färd med din häst.

Hur reagerar hästen

Det många oroar sig över kring transporter med sin häst är djurets reaktion under färden. Hästar är flockdjur och de reagerar i första hand med flykt då de blir skrämda eller skiljs från flocken. Dessutom ogillar de trånga, mörka utrymmen då det inte finns någonstans att fly till. Därmed innebär transporten en utmaning då hästen befinner sig i en onaturlig miljö av två anledningar, dels isolerad från flocken som ger trygghet och dels i ett trångt och mörkt utrymme. En häst väger mycket så om djuret får panik och kastar sig av och an inuti transporten mitt under färd på motorväg kan detta få katastrofala följder. Därför krävs mycket tålamod och kontinuerlig träning så att hästen lär sig att transportutrymmet inte innebär fara.

Noggranna förberedelser

En säker transport börjar redan innan ni ger er ut på vägarna, dels genom att förbereda hästen med transportskydd och en lugn miljö och dels genom att kontrollera all utrustning. Hästtrasporten måste vara hel och ha korrekta mått för storleken på djuret som ska transporteras. En häst som är större eller tyngre än vad transporten maximalt klarar av kan påverka balans och vägegenskaper, och leda till fara. Se också till att alla varningsskyltar bakpå transporten är på plats, dessa upplyser andra trafikanter om lasten.