Tvätta kläder och utrustning – tips och råd

Hästar är starka men känsliga djur. Den som är insatt i god hygien i stallet vet att man inte använder samma schabrak till olika hästar utan att först noga tvätta detta. Det kan dock krävas lite eftertanke för att man ska kunna tvätta kläder och utrustning på rätt sätt. I vissa fall kanske man behöver professionell hjälp från en kemtvätt som inte bara kör på standardservice med tvätt och kemtvättsgalgar utan som även kan ta sig an lite svårare uppgifter där man inte får skada de material som ingår i rid-utrustning. Det är viktigt att förstå att det finns många som är allergiska mot hästar och andra pälsdjur. Det kanske till och med är så att man inte får tvätta kläder som man har använt på en häst i en vanlig tvättstuga. Detta måste man ta reda på innan man drar igång med tvätten.

Tvätta kläder och utrustning hemma

Har man ett eget tvättrum eller åtminstone tvättmaskin i badrummet så kanske man kan ta hand om en viss del av rengöringen hemma. Det bästa är förstås då man kan ta hand om att tvätta kläder och utrustning i stallet men det är inte alltid som detta är möjligt och många gånger så vill man ju bara hem efter träning och skötsel av häst. Egna kläder kan man lätt ta hand om hemma och det bör man göra ofta. Även om byxor inte ser så smutsiga ut så kan de mycket väl vara det och man ska vara noga med att inte dra hem den typ av damm som frodas i stallmiljö. Det kan vara smart att ha en designerad plats för sin utrustning och ridkläder så att man inte blandar detta med andra kläder. Dessutom så kan man ju ha familjemedlemmar som är känsliga för lukten som finns i allt som kommit nära en häst och då ska man se till att ha en god rutin på det där med rengöring.

Regler i tvättstugor

När man bor i ett hyreshus eller kanske i en bostadsrätt så har man förstås tillgång till en gemensam tvättstuga med riktigt bra maskiner och torkrum. Det här kan verkligen behövas då man till exempel ska torka ett schabrak och eventuellt hästtäcken som tar stor plats. Kruxet med den gemensamma tvättstugan är att den kan ha regler vad gäller den här typen av tvätt. I och med att det finns de som är allergiker så kan man inte alltid ta sin utrustning från stallet och tvätta den i den gemensamma tvättstugan. Om detta är förbjudet så ska det finnas en notering om detta men även om det inte gör det så bör man höra sig för med husets styrelse så att det inte blir klagomål.

Även om det är tillåtet att tvätta kläder och utrustning i den gemensamma tvättstugan så ska man givetvis vara noga med att hålla rent efter sig och inte lämna torktumlare med filter fulla av hästhår eller smuts på golvet då man har skrubbat rent sina ridstövlar i den stora tvätthon.

Hästar som delar på utrustning

Det är inte bara människor som behöver ordning och reda då det handlar om tvätt av kläder och rid-utrustning. Hästar är faktiskt mycket känsliga och man bör aldrig använda samma utrustning för två olika hästar utan att noga göra rent denna. Om man gör det så riskerar man att sprida sjukdomar. Det spelar ingen roll om en häst verkar vara frisk och kry. Den kan ändå ha bakterier som sedan förs vidare med hovkrats och annat som den oförsiktige använder till andra hästar. Med rutiner i stallet så undviker man att hästar utsätts för smittorisk på detta vis och det är viktigt att man förklarar för nykomlingar vad som gäller för att undvika fel.

Hjälp från kemtvätt

Ibland så kan man behöva professionell hjälp för att rengöra sin utrustning. Om man har ridbyxor med läder så ska man inte slänga dessa i tvättmaskinen. Det är bättre att se till att kläder behandlas på rätt sätt via en kemtvätt som kan den här typen av uppdrag. Om man får hjälp med att sköta om kläder till sig själv och till hästen så kan detta innebära att man tar bättre hand om materialen vilket gör att man inte måste köpa nytt så ofta.