Vad kan leda till att ett stall får avveckla ab

Ett stall är så mycket mer än ett bolag. Men trots detta så kan det bli så att stallet får avveckla ab då ekonomin inte håller. Fast vad kan leda till detta? Vi ska kika lite på möjliga anledningar till att ett stall kan ställas inför likvidation.

Stallet får avveckla ab till följd av ekonomiska svårigheter

Det är nästan alltid ekonomiska svårigheter som ges som anledning till att ett stall måste lägga ner och avveckla ab. Det kostar väldigt mycket pengar att driva ett stall. När stallets ägare inte kan täcka alla utgifter så finns det inte mycket att göra åt saken.

Om de som är engagerade i stallet inte kan komma på nya vägar till intäkter eller hitta investerare så blir det avveckling. Men det kan ju vara så att det hela har fungerat bra och så kommer det en plötslig utgift som blir för tung. Det kan till exempel vara en reparation som är väldigt dyr och som inte kan täckas av medlemmarnas insatser.

Stall med för få medlemmar får lägga ner

Medlemmarnas medlemsavgifter är viktiga och ett sätt att hålla igång verksamheten. Det kan förstås ske att det inte finns tillräckligt många medlemmar. Stall som inte ligger centralt där det finns många intresserade riskerar att få lägga ner om det inte kommer tillräckligt många kunder.

Här går det eventuellt att tänka kreativt och skapa nya kurser för nya intressegrupper. Det kan till exempel vara ridning för vuxna eller ridning för terapeuter som vill lära sig sporten som ett verktyg inom sin egen verksamhet.

/vindruvor.jpg

Juridiska frågor som missköts

Det händer också att ägare av stall av misstag bryter mot lagen. Om det uppstår juridiska frågor som inte kan lösas kan det leda till att man får avveckla ab. Det finns en rad olika regler såväl som lagar som stall måste följa.

Om detta inte sköts på ett bra sätt finns risken för att stallet åläggs att lägga ner. Då måste verksamheten avvecklas. I vissa fall blir det kanske bara böter och så får man rätta till misstaget. Men det har också hänt att stall har fått läggas ner när lagar och lokala bestämmelser inte följs.

När verksamheten inte fungerar

Det händer också att stall behöver flyttas men att det inte finns något alternativ. Om platsen som stallet drivs på inte är lämplig och det leder till problem i driften så kan det bli nedläggning. Detta särskilt då uppgraderingar på plats är för dyra och kanske omöjliga på grund av lokala bestämmelser och regler.

De som driver ett stall är ju som regel människor som älskar hästar. Då är det inte så konstigt att man kan besluta sig för att avveckla ab för att det helt enkelt inte håller med tanke på hästarnas hälsa.

9 Jun 2023