Vad händer när en ridskola hotas av likvidation?

När en ridskola hotas av konkurs är det samma sak som likvidation. Det vill säga att den kommer att läggas ner om inget görs. Så vad händer när ridskolor hotas av konkurs? I och med att detta har hänt med jämna mellanrum runtom i landet kan vi se på vad som hände och vad som gjordes.

Det blir ramaskri när likvidation kommer på tal

När en kommun börjar prata om att lägga ner en ridskola för att det inte håller ekonomiskt blir det alltid ramaskri. Föräldrar och barn förstår inte varför ridskolan ska drabbas av likvidation när projekt som badhus och hotell inte gör det.

Ibland har det ju till och med varit så att kommuner samtidigt som de pumpar in enorma belopp i hotell och andra projekt talar om att den lokala ridskolan inte längre kommer att få något rimligt bidrag. Den kommer med andra ord att läggas ner.

Hur undviker ridskolan konkurs

Nu är det inte så enkelt att kommunen säger hejdå till ridskolan och så är det över. När vi ser på den här typen av situation i Sverige så är det sällan så att man accepterar en konkurs för att kommunen drar sig ur eller kraftigt sänker sitt bidrag.

Istället så ordnar föräldrar, elever och lärare med att hyra ut ridskolan eller att sälja den till en privat aktör. Detta blir en nödvändighet om kommunen drar undan sitt stöd eller sänker det till en nivå som gör det omöjligt för ridskolan att fungera på samma sätt som tidigare.

Vilka summor handlar det om?

Normalt sett är det sällan tillräckligt med kommunens stöd till ridskolor för att de ska gå runt. Stödet som ges till ridsporten kan inte jämföras med de belopp som kommuner lägger på andra projekt.

När en ridskola når ett minus som ligger på över 100 000 kronor och bara växer månad för månad börjar snacket om likvidation och konkurs. Det är då man snabbt måste hitta en lösning som gör det möjligt att driva skolan. Pengarna går ju till allt från underhåll av lokaler till nya ridhästar. Det rör sig om miljonbelopp som man inte kan få in enbart med medlemsavgifter.

Ridskolor får se på möjligheter till investeringar och bidrag

Det blir ofta så att ridskolor får se på olika sätt att få bidrag av privata aktörer såväl som myndigheter och organisationer. Det här kräver en hel del arbete och efterforskning. Dessutom krävs det projekt där det går att få investeringar för att det hela ska gå runt.

Allt det här kräver god förståelse för ekonomi och utveckling av projekt. Det kan förstås finnas på ridskolan bland personal och föräldrar. När det inte gör det blir det för dyrt att köpa in den kunskapen och då ökar risken för att ridskolan kommer att gå i konkurs.

När vi ser på den här typen av händelser är det tydligt att medlemmarnas engagemang och kärlek till ridskolan till sist är det som räddar den.

/staket.jpg

5 Jan 2023