Kan du lyckas som hästföretagare eller får du likvidera ab?

Drömmen om att få jobba med det du älskar är inte unik. Många har någon gång funderat på att starta ett hästföretag för att få pyssla med hästsport som jobb. Det här kan fungera alldeles utmärkt men kan också vara något som leder till att du till sist får likvidera ab.

Hur det kommer att gå beror en hel del på hur du planerar och om du har ett koncept som kan lyckas i verkligheten. Kan du lyckas eller finns det risk för att ditt projekt kommer att haverera så snart som du har kommit igång?

Lyckas eller likvidera ab?

Det här är frågan du måste ställa dig då du vill komma igång som hästföretagare. Din hästverksamhet kan mycket väl lyckas. Passion är viktigt och om du har den har du kommit en bra bit på väg. Men passion kommer inte att förhindra att du måste likvidera ab då konceptet inte håller. Fast vi måste ändå säga att passionen är det viktigaste. Det är ju den som kommer att ge dig energi att klarar dig genom den första tiden som kan bli tugg.

Varför vill du dra igång ett hästföretag?

Nästa fråga är förstås varför du vill dra igång ett hästföretag. Det kan finnas lite olika anledningar till detta. En del har en önskan om att få göra mer och att utveckla. Det här kan gälla allt från stallverksamhet till den utrustning som används inom ridsporten.

Kanske känner du att du skulle kunna förändra mycket om du bara var aktiv professionellt och tog fram tjänsterna och produkterna som du tycker fattas. Dessutom kan ju ett företag ses som ett sätt att lära sig mer. När du jobbar med hästarna får du på ett naturligt sätt lära dig mer och den kunskapen har du stor glädje av som privatperson såväl som inom din verksamhet.

Något som kanske inte är det du tänker mest på är att tjäna pengar på hästverksamheten. Det här bör också vara en motivation. Det är ju när du kan tjäna pengar på ditt bolag som du kan driva det vidare. Det kan få betydelse för många fler än dig själv. Det här är ju också otroligt viktigt om du inte vill likvidera ab för att det inte fungerar rent ekonomiskt.

 

Vad kan du syssla med?

Det finns en rad olika verksamheter som har direkt eller indirekt med hästar att göra. Du kan starta ett bolag som sysslar med:

Hur ser kundunderlaget ut?

För att lyckas med en hästverksamhet och slippa likvidera ab i förtid är det viktigt att noga undersöka kundunderlaget. Det är ju en sak att du brinner för det som du vill göra och en annan om det finns folk som vill köpa din produkt eller tjänst.

Om du redan nu jobbar inom hästnäringen och inser att det finns ett behov som du kan fylla kan det vara läge att utveckla detta. Men börja alltid med en proper analys. Det här kallas också för en affärsplan där du noga går igenom hur du ska utveckla din verksamhet och hur den kan bli lönsam.

Frågor omkring var du ska jobba och hur du kommer att nå dina kunder är viktiga. Det är klart att du inte kan veta med säkerhet men det går att uppskatta hur efterfrågan ser ut. Du ska också se på konkurrens. Om du erbjuder precis samma sak som andra redan gör är det ju viktigt att du kommer med något som skiljer sig för att ge folk en anledning till att köpa från dig.

En dröm eller verklighet?

När du har en affärsplan bör du se till att prata om den med en person som är duktig på företagsamhet. Det kan vara bra om du vill undvika att likvidera ab för att du missade uppenbara fallgropar. Ta tid på dig och undersök om din dröm skulle kunna bli till verklighet innan du registrerar ditt bolag och drar igång!

18 May 2021