Janne behövde läkarintyg för sjöfolk och det blev diskussion

Det blev en ganska hetsig diskussion efter ridlektionen då alla hjälptes åt för att få ut hästarna i hagen för natten. Janne nämnde att han skulle gå till en läkarklinik för att få läkarintyg sjöfolk måste ha. Det var ju inget konstigt i sig. Alla vet hur viktigt det är att yrkesmän som kör båtar, bussar och andra större fordon är väl lämpade för detta.

Men så funderade vi lite på det där med hästar. Är inte också det ett stort ansvar?

Läkarintyg sjöfolk behöver och hästtransporter

Nu får man förstås göra lite skillnad mellan det arbete som sjöfolk gör och det ansvar som finns i ett stall. Men Lena menade att det ändå fanns ett relevant område och det är säker transport av hästar. Ingen kunde komma på att man som privatperson som transporterar en häst måste ha läkarintyg för detta.

Fast Janne förklarade mer om hur det ser ut med läkarintyg för sjöfolk och varför han behövde det för uppdrag i inre fart i Öresund. Dels var det så att den utbildning han genomgick krävde att han visade upp ett godkänt läkarintyg. Dels så kände han själv att det var otroligt viktigt att kontrollera att han inte hade några hinder för att kunna jobba som sjöman.

Personligt ansvar är viktigt

Vi kom alla fram till att det ändå är det personliga ansvaret som är viktigast. Om varje person som ska transportera en häst måste få särskilt intyg för detta blir det ju minst sagt komplicerat. Det är trots allt skillnad på yrke och fritid. Men det där med personligt ansvar är ändå något som vi alla måste ta.

Det handlar ju inte bara om att se till att transporterna av hästar sker på ett tryggt sätt för passagerare. Det finns ju så många runtomkring en på vägar och då är det verkligen viktigt att köra på ett säkert sätt.

Läkarintyg för sjöfolk kräver att man gör en hälsodeklaration, blir undersökt rent allmänt och ser över hörsel och syn. Allt detta för att se att det inte finns hinder för att ha ansvar för jobbet på en båt. Janne menade att det här är otroligt viktigt inom all transportindustri men att det knappast kan vara något som ska krävas för att transportera en häst.

Vi kunde nog alla hålla med om det men kanske borde vi inom ridsporten slå ett slag för säkrare transporter med mer information omkring hur det blir säkrare att köra när man ser över sin hälsa. I vårt stall kommer vi eventuellt att ordna med en kurs för hästtransporter för att öka säkerheten bland våra medlemmar.

3 Nov 2021