Ett examensarbete om likvidation

När tiden för examensarbetet kommer går hjärnan på högvarv. Vad ska du skriva om? Kanske hade du tänkt dig att det skulle kunna bli något om hästar. Men om du kommer att fortsätta med ridsporten som en hobby och snarare funderar på att jobba med området ekonomi kan det vara intressant att skriva examensarbete om likvidation.

Examensarbete om likvidation

Likvidationen innebär att en juridisk person upphör att existera. En juridisk person kan vara ett ab såväl som en förening. Det här är ett spännande område med många regler. Likvidationen kan ju se annorlunda ut beroende på orsaker till den.

Idag är det många som sköter sin likvidation på egen hand. Det gör de genom att använda Bolagsverkets blanketter och genom att följa den process som gäller för avvecklingen. Det kan ju också vara så att likvidationen är i form av en konkurs. Det är ett område som kan ge uppslag till många intressanta vinklar för ett examensarbete!

En titt på bolag som köper för att avveckla

En vinkel som skulle kunna bli intressant för ett examensarbete är att se på bolagen som jobbar med att likvidera ab. Det här är en bransch som är väl befäst i Sverige. Det finns finansbolag som har råd att köpa ab för att avveckla dem.

Bolaget som köper aktiebolaget som ska avvecklas betalar ut värdet minus en avgift som de tar för servicen. Sedan kommer de att sköta likvidation och i slutänden får de ut pengarna som de lade ut i början.

Statistik och svenskt företagande

Det kan ju också vara intressant att se på statistik för företag i Sverige. Ett examensarbete kan handla om att försöka se en trend. Samtidigt som det skapas fler företag kan det ju vara så att många av dessa läggs ner inom loppet av ett eller två år. Examensarbetet kan se närmre på anledningar till detta.

Området likvidationer är fascinerande och har en massa spännande trådar att spinna vidare på. Även om det kan kännas roligare att prata om hästar kan det finnas god anledning på att välja just avveckling av bolag som ämne för examensjobbet.

Under tiden då du jobbar med att skriva examensarbetet kan du ju ta välbehövda pauser och andas ut i stallet. När det hela är klart kan det också bli dags att fira med tvåbenta och fyrbenta vänner. Ett bra examensarbete kan ju lägga grunden till en spännande karriär inom just området likvidationer.

Vem vet, kanske kommer du att bli så insatt att du till sist själv kommer att jobba med att starta och lägga ner bolag för en svensk bolagsservice!

5 Dec 2019