Behövs det en steamer i stallet?

Det finns gott om kläder och täcken i stallet och dessa måste skötas på ett bra sätt. När tvätt och rengöring av täcken och annan utrustning sker på plats kan det vara läge att investera i en steamer. Med en handhållen steamer är det ganska enkelt att stryka även större täcken som annars hade fått förbli skrynkliga.

Så fungerar en steamer

En steamer är en ångapparat som är till för att stryka tyger utan en strykbräda. Det här är alltså inte samma sak som ett traditionellt ångstrykjärn. Med en ångapparat som du håller i handen behöver du inte pressa tyget för att få bort veck och skrynklor.

Du för munstycket som skickar ut ångan över tyget och det leder till att det blir fint igen. Det här lämpar sig mycket väl för material som man normalt sett inte kan stryka. Det är till exempel vanligt att butiker använder steamer för att hålla finare kläder som kavajer snygga.

Det enda som du behöver tänka på är hur ett täcke eller annat tyg ska hängas upp. Det kan göras på lite olika sätt och vissa steamers kommer med ställningar som är till just för detta.

Bör ni ha en handhållen steamer i stallet?

Svaret på den frågan beror på hur stort behovet av att sköta kläder och täcken i stallet är. Om det redan finns tvättmaskin och annan utrustning kan det vara klokt att också ha en steamer. Det gör det lättare att sköta alla tyger som rengörs och sköts direkt i stallet.

Det behöver inte kosta mycket med en ångapparat men det är viktigt att välja rätt. Det gäller ju att klara av de material som finns på rätt sätt. Dessutom bör det inte bli för svårt att sköta steamern. Om det blir för tungt kanske den mest få stå och samla damm i stallets tvättrum.

Skapa ett eget tvättrum för stallet

Om det inte redan nu finns ett tvättrum i stallet kan det vara dags för detta. Det är inte särskilt smidigt att skicka material med medlemmar som får tvätta hemma. Även om resultaten är goda kan det här leda till irritation.

Då kan det vara mycket bättre att se till att få all utrustning till stallet. På så vis kan medlemmar hjälpas åt med tvätten. Det bör finnas ett schema så att man inte missar den viktiga rengöringen. Med ett regelbundet schema bildas det inga högar av tvätt.

Som en del av schemat bör också tid för steamer finnas med. Det gäller att ta med detta i beräkningen för att strykningen inte ska missas. På så vis kan täcken och andra material förbli fina och utan skrynklor. Det kan faktiskt få stor betydelse för hur stallet upplevs av alla som besöker det.

26 Mar 2020